Edukacinė išvyka į Druskininkų M. K. Čiurlionio memorialinį muziejų

  • Paskelbta: 2024-02-23
  • Kategorija: Išvykos

2024 m. vasario 22 d. Eišiškių muzikos mokyklos mokiniai turėjo galimybę išvykti į edukacinę išvyką ir apsilankyti Druskininkų M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje.

Apie M. K. Čiurlionio gyvenimą bei jo darbus mums papasakojo muziejaus gidė.

Su dideliu džiaugsmu mūsų mokyklos mokiniai turėjo progą pagroti M. K. Čiurlionio fortepijonu.

1963 metais įkurtas muziejaus – buvusi M. K. Čiurlionio užuovėja, kūrybos ir poilsio vieta. Čia dailininkas dalijosi gražiausiais savo gyvenimo prisiminimais su namiškiais, švęsdavo didžiąsias šventes ir vasarodavo.

Muziejus žavus savo atmintimi – kiekvienas jame apsilankęs išvysta ant sienos prisegtą lapelį, kuris išduoda, kuris kompozitoriaus brolis ar sesuo ir kurią valandą skambindavo pianinu. Prisimenama, jog vakarais, improvizuojant M. K. Čiurlioniui, kieme, prie atvirų langų, susirinkdavo šeimos nariai, draugai ir kaimynai bei gerėdavos.

Tradicija buvo atgaivinta 1965 metais, tad nuo šiol kasmet pro muziejaus langus vakarop yra girdimas pianino skambesys, susiliejantis su vėju ir paukščių garsais.

Keturi namų – muziejaus pastatai ir jų interjeras atkurtas pagal M. K. Čiurlionio seserų prisiminimus, tokiu pačiu principu sutvarkyta aplinka. Šiuose namuose gausu eksponuojamų daiktų, priklausiusių menininko šeimai.

1975 metais įkurtas pagalbinis pastatas, kuriame yra kasa. Jame lankytojai laukiami pasiklausyti koncertų, dalyvauti poezijos skaityme, susipažinti su M. K. Čiurlionio biografija bei dalyvauti susitikimuose. Šiame pastate lankytojai gali įsigyti eksponatų, paveikslų reprodukcijų, knygų, muzikos įrašų ir meno albumų.

M. K. Čiurlionio namuose – muziejuje 1993 metais įrengta galerija, kurioje galima išvysti dailininko paveikslų reprodukcijas ir sudalyvauti edukacijose, kurios skirtos tik vaikams, tiek suaugusiems.

Taip pat mokiniai turėjo galimybę asilankyti V. K. Jonyno galerijoje.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę išeivijos menininkai savo gimtinę, Lietuvą, aplankydavo vis dažniau. V. K. Jonynas 1944 m. pasitraukė į prancūzų okupuotą teritoriją, Freiburgą, vėliau į Jungtines Amerikos Valstijas, kuriose gyveno ir kūrė. Menininkas didžiąją savo kūrinių kolekciją padovanojo Lietuvai. V. K. Jonyno galerijoje, kurią suprojektavo architektas A. Kančas, eksponuojami menininko sukurti tapybos, grafikos, knygų iliustracijos, vitražų, skulptūros kūriniai, taip pat duris atveria asmeninės menininko erdvės su autentiškais daiktais.

V. K. Jonyno darbo kambarys atkurtas vakarinėje galerijos pusėje, pirmajame aukšte. Savo darbo kambariu menininkas naudojosi 1989–1997 m. vasarodamas Druskininkuose.

V. K. Jonyno miegamasis įkurtas rytinėje galerijos pusėje. Šiuo miegamuoju menininkas naudojosi 1989 – 1997 m. vasarodamas Druskininkuose. 

V. K. Jonyno studija įkurta vakarinėje galerijos pusėje, antro aukšto palėpėje. Šia studija menininkas naudojosi 1989 – 1997 m. vasarodamas Druskininkuose. 

Po apsilankymo muziejuose mokiniai buvo nuvežti papramogauti į Druskininkų vandens parką.

Nuoširdžiai dėkojame M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus gidei už nuostabų supažindinimą bei mokytojai Elvyrai Savickajai už suorganizuotą išvyką.

Nepamirškite padėkoti autoriui